Vi e fra Finnmark, vi gir oss aldri!

Jeg tror ikke vi noen gang klarer å få en god nok løsning. Vi blir mer og mer sinna, det blir mindre tydelig hva som er meningen med hele reformen, folk kjefter hverandre ut, ingen blir enig. Og hva er vitsen? Hva står vi igjen med?

Jeg har 5 punkter som har gått igjen i hodet mitt helt siden regjeringa første gang i 2017 overkjørte Finnmark.

1. Identiteten din som ”Finnmarking” blir ikke borte, om vi slår oss sammen med Troms.
Jo, det vil jeg si i aller høyeste grad. Å si at vi alltid kommer til å være/kalle oss Finnmarkinger blir for enkelt. For oss som får kjenne på sammenslåingen når vi lever, så har det kanskje ikke så mye å si. Men for de kommenede generasjonene, blir det noe annet. Identiteten dems vil være noe helt annet enn det jeg og mange andre Finnmarkinger kjenner på idag. Hvis sammenslåingen blir en realitet, kommer Finnmarkinger til slutt til å bli borte og identiteten blir noe annet enn Finnmarking.

Så jo, identitet betyr noe i denne kampen.

2. ”Vi vet best hva som er best for deg”
Jeg har sett meg lei av at folk(les: regjering og søringer) som bare skal mene hva som er best for meg, uten at de spør meg. De bor ikke her, noen har ikke vært her en gang og ikke hører de på oss om hva vi vil med fremtiden vår. Men fremdeles vet de hva som er best for oss? De har ikke formelt spurt oss om hva vi vil, men vi har sagt det tydelig uansett: Vi vil ikke slå oss sammen med Troms! Ikke hører de på oss og ikke gjør de hva folket ønsker.

Jeg blir forbanna når folk tar det for gitt at de vet hva jeg vil uten at de hører på meg. Å være en politiker og ikke lytte til folk, blir helt feil. Jeg klarer helt oppriktig ikke å forstå hvorfor man går i mot lokalsamfunn ved å bestemme fremtiden, når lokalsamfunnet ikke vil det selv. Vi har en regjering som verken lytter eller bryr seg om befolkningen i Finnmark.

3. Se de nye mulighetene!
Jeg har til nå ikke forstått eller skjønt hva de ”nye mulighetene” med denne reformen er. Hvor ligger innholdet? En mer tom, unødvendig og lite gjennomtenkt reform skal vi se lenge etter. Hvordan skal vi klare å løse de kommende utfordringene? Hvordan skal vi få utvikling til distriktene? Blir politikken nærmere folk? Tjaaa.

4. Hvordan skal dette ende?
Fra starten i denne saken spurte jeg meg selv,”har det noe å si, hvis regjeringa uansett bare kan overstyre alt Finnmark vil og mener?” Svaret er så klart, ja det har alltid noe å si. Men hvordan makta rår og fremstilles på er en annen sak. Dagens regjering viser ikke særlig hensyn til hvordan politikk folket i Finnmark vil ha i fremtiden. Finnmarkingene vil ha Finnmark! Hva er det de ikke forstår med det? At Frp, Høyre, Krf og Venstre ikke tar de signalene som har kommet om denne spliden er helt utrolig. Det er tydelig at folk ikke vil ha sammenslåing og det er tydelig at spliden mellom folket blir bare større og større. Med et slikt utgangspunkt blir jeg bare mer og mer bekymret om vi noen gang kommer frem til en god løsning.

5. Bruk stemmen din fornuftig
Selv om vi er uenig, kan vi snakke pent til hverandre.  Jeg vet at Monica Mæland virker sur, at vi er uenige, at hun trår over et helt samfunn av mennesker i Nord. Men vi kan fremdeles snakke pent til og om hverandre. Debatten blir ikke bedre av at hetsen får en plass i den. Nettroll og andre idioter burde ikke få lov til å ”vinne” debatten, vær saklig istedet for og tenk gjennom før du publiserer noe.

Æ e finnmarking

En ting er sikkert: Vi er sinte og vi gir oss aldri.

Sigurd

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *