Lærer: Hva er typiske gutteting å gjøre?

Vi møter det hvor enn vi går og kommer ikke bort fra det. Allerede fra barnehagealder blir du møtt med bursdagskort som har et motiv som tilsier om du er gutt eller jente. Rosa eller blått, fotball eller sminke.

Vi møter det i media, tv, reklame, lekebutikker, fra foreldre, på skolen og fra vennene. Det forventes at du skal være innenfor de satte rammene helt til det motsatte er bevist. Vi blir oppdratt til å se på det heterofile som normalt inntil vi kommer ut av det skumle skapet. Vi tenker ofte ikke på disse forventningene, Hetronormen er satt lenge før vi vet hva det er.

Hvis en jente i vennegjengen din forteller til deg at hun har fått seg kjæreste, hva svarer du? Kjønnsnormene gjør så at du nesten på autokommando fortsetter med å spørre ‘’hvem er denne heldige gutten?’’. Vi tenker automatisk at det skal være en gutt, inntil det motsatte er bevist, kun fordi vi ikke kommer unna kjønnsnormene. Hvis vi alle hadde reagert med at det ikke skal finnes noen ‘’skap’’ å komme ut av hadde ikke noen trengt å føle seg annerledes. Vi hadde alle vært mennesker sammen, med hverandre. Kjærligheten har ikke et kjønn.

Jeg blir kvalm av det. Fordi det er disse rammene som skaper en forskjell på folk. En forskjell fordi du går ut av de heterofile-rammene som bare er der. Jeg, sammen med alle andre, er et offer for disse normene og hater det.

Heldigvis er normer alltid under forandring. Det har skjedd ting siden 1900-tallet og det på en positiv måte. Men forandringen skjer ikke hvis vi ikke bevisst prøver å gjøre en endring på hvordan vi er, hva vi sier og hvordan vi responderer på andres handlinger. Kjønnsnormene og steriotypiene går inn underbevisten vår og setter grenser på hvordan vi skal respondere på ulike situasjoner. Det er så mye som baseres på om du er gutt eller jente, alt fra produkter til sosiale sammenhenger. Til og med skoler den dag idag deler opp seksualundervisning sin basert på kjønn. Jeg tror ikke vi tenker nok på hvor mye vi blir påvirket av disse grensene og hvor kvalmt det egentlig er.

Dagens elever fra 1.-10. Klasse har i fagbøkene sine oppgaver hvor de må peke ut typiske interesser for gutter og jenter. Jeg spør, hvem er det som egentlig bestemmer det? At vi gir ut bøker til unge lovende elever med innhold som bare forsterker kjønnsnormer og forskjellene er helt uvirkelig for meg som har brukt så mye tid og energi på å tørre å være meg selv. Barna våre fortjener en utvikling for de kan sette sine egne grenser og ikke vokse opp i et system i bås!

2 2 (1)

Her ser dere et eksempel fra en bok for 5-7. klasse, hvis jeg husker rett. Hva er det som sier at dette gjør det greit å lære barna våre? Om du ikke følger ´´mengden´´ blir du bare mer utenfor av å lese dette. Å ha stoff i fagbøkene som bygger på stereotyper er ikke greit.

Jeg ble møtt med dette samfunnet og alle disse grensene ble for meg noe som var utrolig merkelig. Jeg måtte komme ut av skapet, jeg gikk gjennom fasen hvor jeg følte meg annerledes og jeg var den som var et typisk ‘’offer’’ for grensene som kjønnsnormene setter.

Jeg tror vi alle har en liten følelse inne i oss som sier at de ikke ønsker disse normene rundt oss. Men om vi ønsker en utvikling mot det mer åpne samfunnet og mindre forskjell mellom oss mennesker, må vi bevisst kunne ta valg som ikke er loddrett innenfor disse normene. Vær tøff og ikke bry deg om hva masseprodusentene sier om produktene. Ting har ikke kjønn, det er nettopp det som er det fine med det! Hvis vi klarer det, er vi på god vei.

Tenk hvor befriende det hadde vært om vi ikke hadde trengt å forholde oss til disse grensene. Hvor enkelt samfunnet hadde vært bygd opp. Om vi ikke hadde trengt å handle klær etter hvilket kjønn vi har eller at vi ikke hadde trengt å bli ‘’annerledes’’ om vi bryter med disse normene.

Vi trenger sårt å bli minnet på dette, og det ofte! Vi må huske å følge våre egne veier og ikke de rammene som samfunnet setter for deg. Kle deg som du vil, vær deg selv og ikke det andre vil at du skal være. Og sist men ikke minst, vær trygg på deg selv.

32321816_2035677806692519_5739689922374139904_n

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *