Mine klær har ikke et kjønn

Jeg kjøper flere ganger klær på den såkalte ‘dame’avdelingen. Det er utrolig mange fine plagg som passer meg der, men ikke er lagd for meg kun fordi jeg ikke er dame. At det kalles en dameavdeling er ikke noe hinder for meg, men de ansatte i butikken liker godt å påpeke at ‘Du vet at du er i dameavdelingen nå?’. Så klart vet jeg det, jeg er ikke dum. Jeg har øyne og jeg ser godt reklamen som henger rundt meg. Når jeg svarer tydelig tilbake at ‘Ja, jeg vet det. Var det noe mer du lurte på?’, får jeg som oftest bare dømmende blikk og de går tilbake til kassa uten å si noe mer. Hvem er de som kommer å dømmer meg for hvilke klær jeg har lyst å kjøpe? Og jeg legger vekt på ordet, lyst å kjøpe. Har de ikke nok selger-instinkt inni seg til at de heller har lyst å tjene på produktene i butikken sin?

For meg har ikke klærne jeg går i et kjønn. For meg er det kun klær. Det vil jeg heller ikke at de skal ha. Men ettersom samfunnet vårt er oversvømt av kjønns normer har jeg vel egentlig ikke noe valg. Klesbutikkene kryr av den type reklame på hva som er produsert til kvinner og menn. Og hvis du vil kjøpe noe annet enn det som er på ‘din’ avdeling blir jeg møtt med dømmende blikk. Ikke bare fra ansatte, men også andre kunder. Over alt blir vi presset på oss kjønns normer om vi vil eller ikke. Vi kommer rett og slett ikke unna det! Allerede i barnebursdagene får du bursdagkort med motiv avhengig om du er gutt eller jente. Det er kvalmende å tenke på hvor mye stereotyper det er i verden og hvor ofte du møter på dem.

Det er en usunn fremgang vi ser. Vi trenger ikke å måtte kunne definere oss såpass mye som vi gjør til kjønn. Vi må heller tørre å gå utafor normene som er skapt i samfunnet. En nøytral svart genser som jeg har kjøpt på dameavdelingen skal jeg få kunne kjøpe uten at jeg blir møtt med kritikk fra ansatte i klesbutikkene, om jeg har lyst til det. Om vi får en stor kleskjede som kun har unisex-avdelinger, så tror jeg faktisk de får et mye større og tryggere kundegrunnlag enn noen gang. Eller best av alt, ikke setter slike ord foran avdelingene. Tenk hvor befriende det hadde vært om det kun var avdelinger som ‘sommer, vinter etc’?

Dette er også en påminnelse til alle om at vi må huske å følge våre egne veier og ikke de rammene som samfunnet setter for deg. Kle deg som du vil, vær deg selv og ikke det andre vil at du skal være. Og sist men ikke minst, vær trygg på deg selv.

Processed with VSCO with 4 preset
Processed with VSCO with 4 preset

 

Comments (6)

  1. Du er nu ærlig Sigurd og tar tak i en utfordring sikkert mange med deg opplever. Tenkte litt på det at jeg har aldri fått den “hjelp” om jeg har kjøpt “gutteklær” i butikken, så der har vi litt å tenke på og å gjøre noe med. Det at du løfter dette frem bevisstgjør nok flere.
    Du er en tøffing jeg heier på!

  2. Er faktisk helt enig Sigurd! Sist jeg var inne i en konfeksjons forretning så jeg en jakke jeg likte godt, men skjønte at jeg var i herreklær -avdelingen. Og da gikk jeg bare bort. Skulle ønske jeg hadde turt å prøve den i det minste.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *