’’Du er hva du er uansett. Ikke la følelsene dine styre deg’’, sa dem.

Året er 2017 og vi er så heldige at vi lever i et land hvor vi kan føle oss akseptert for den vi er. Jeg får lov å være homofil, jeg får lov å kle meg som jeg vil og jeg får lov å utrykke meg som den jeg føler at jeg er. Vi har den åpenhjertige friheten som gjør at det er rom for oss. Oss som ikke er etter ’’normalen’’.  Vi er så heldige at vi lever i et land som lager et større rom for de som ikke har noe valg på hvordan dem føler seg.

Alle er ikke like heldige og blir født i den kroppen de hører hjemme i. Det er ikke et valg du tar på om du skal føle deg som det kjønnet du blir født i eller ikke. Om du er født biologisk mann og føler deg som en kvinne, ja da er du en kvinne. Jeg synes også denne definisjonen nesten er litt skummelt å snakke om, men fremdeles like viktig. Nettopp fordi det ikke er noe valg man tar selv fra følelsene sine.

Jeg er glad for at vi har kommet så langt at det er tillatt å bytte juridisk kjønn og jeg er glad for at flere og flere ønsker et større rom for aksept på dette område, nettopp ved et tredje juridisk kjønn.

Denne debatten skaper ikke et negativt fokus på kjønn, det skaper et positivt fokus. Det er feil retning om vi heller går for kun to kjønn, mann og kvinne, når vi vet at det finnes flere som ikke kan definere seg i de to kjønnene vi har i dagens samfunn. Flere typer kjønn som man ikke har noe valg om man er eller ikke. Altså ikke noe følelsene kan styre.

Hele 20 prosent av klodens befolkning kan i dag velge et tredje juridisk kjønn i sine ID-papirer. Hvorfor skal Norge være en stopper i dette arbeidet? Kan vi tvile om hvorvidt et lovverk som bare godtar to kjønn samsvarer med loven mot diskriminering på grunnlag av seksuell orientering og kjønnsutrykk?

Spør du meg, er dette veien å gå. Dette er ikke debatten for å diskutere om hvorvidt vi skal ’’bestemme’’ hva andre føler og er. Den ene (nye)bokstaven i passet kommer til å bety mye.

Støtt opp mot et større rom for de som ikke har noe valg på hvem de er, støtt et tredje juridisk kjønn!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *