Kroppspress for gutter OG jenter. Holdninger tilbake til fortida

En skole i Trondheim skiller gutter og jenter i svømmeundervisningen, Les hele saken her.

Bare så noe er helt klinkende klart hva jeg mener i denne saken:

1. Kroppspresset blir ikke borte av å dele etter kjønn i svømmeundervisningen
2. Man må ta hensyn til kroppspress for både gutter og jenter, ikke bare et av kjønnene

Når en skole i Trondheim tar opp saken om at de velger å dele opp etter kjønn i svømmeundervisningen, fordi noen jenter ikke liker å vise kroppen sin for guttene, dukker det opp et par tankebobler hos meg. Det er forsåvidt bra at skolen velger å ta kroppspresset seriøst, men hvordan de gjør det er en annen sak. Å dele opp etter kjønn i en slik undervisning, mener jeg er en helt annen retning å gå. Litt kan det nok hjelpe, men ikke mye.

For å bli kvitt kroppspresset kan vi heller se på dusje situasjonen på skolene, mobilbruk i skolen og hvordan holdningene blant elevene er. Jentene presiserer jo selv i artikkelen at det ikke er guttenes skyld, men det sosiale presset som er grunnen til at de ikke vil vise kroppen sin til noen andre. Hvorfor ikke se på en løsning med mobilfri tid i skolen? Se på å sette separate vegger i dusjene så det blir mer privat for elevene? Skoleuniform, kanskje? Sette mer tid inn i undervisningen om kroppspress, sunne holdninger og diverse? DET tror jeg kunne gitt en helt annen virkning på presset som er for elevene.

At kroppspress gjelder mange unge idag er vel ingen hemmelighet. Jeg tror at skolene må gi en stor innsats for at dette presset ikke blir verre opp etter årene. Jeg vet selv hvordan det er. Jeg har opplevd dette presset som disse jentene snakker om gjennom hele grunnskolen. Det er ikke enkelt og det tar lett på den psykiske helsa di. Men er det en sak jeg er sikker på, er at det hjelper flere enkeltelever enn store elevgrupper med å skille på kjønn i svømmeundervisningen. Og om dette faktisk er lovlig er jeg også usikker på.

916993_570971706387683_2074671031_n

Noe som igjen provoserer meg er at dette generaliseres(nok en gang) mot jenter. Faktum er at det er ikke bare jenter som sliter med kroppspress. Det er like utbredt blant gutter som det er hos jenter, forskjellen er at flere jenter snakker ut om det enn det guttene gjør. Tabuet hos guttene er større og få vil nok snakke åpent om det, enn så lenge. Selv om at dette kan hjelpe litt med kroppspresset, mener jeg at dette er holdninger tilbake til fortida. Hver eneste gang jeg hører om arrangementer eller hva en det skal være, at det deles opp etter kjønnsbasis blir jeg provosert. Dette hører ikke hjemmet i 2016! Folk må forstå at det handler ikke alltid om du har en pikk eller fitte mellom bena, men hva som er i hodet!

Igjen, jeg kan umulig se at denne løsningen er en god langsiktig løsning. Enten så er jeg i min egen verden, men hvis ikke, da kan vi heller se på andre løsninger.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *