Finnmark er ikke inkluderende

Ja, Finnmark er vi så glad i. Den vakre åpne naturen, samfunnet, menneskene og kulturen vi har som viser hvor godt det er å bo så langt nord. Vi skal være glad for det vi har og vi skal være stolte over det fylket vi bor i. Vi skal stolt kunne vise at her er det muligheter for alt, og at dette er en god plass å bo.

Hvis jeg med stolthet skal si dette til de jeg møter, er det en stor jobb som må til. En jobb som alle må delta i, nemlig min hjertesak.

Alle skal få lov til å være seg selv uansett kjønn, seksualitet, hvor du kommer i fra og alder. Så spørsmålet mitt er, er dette en realitet i Finnmark? Kan du med handa på hjertet si at dette er realiteten? Kan hvem som helst klare å være den personen de vil være uansett hvor du bor i Finnmark, fordi det er akseptabelt? Er det ingen fordommer i Finnmark som gjør at dette blir vanskelig? Jo, det er det! Og dette er langt i fra realiteten i Finnmark. I Finnmark, det fylket vi elsker, blir ikke alt godtatt som man kanskje kunne ønske. Den åpenheten som finnes mange andre plasser i landet, finnes ikke her.

11182069_10152734795062443_2335974488295100138_n

Det er snakk om gutten som går i 9.klasse på skole i Vadsø som gjerne vil ha litt lengre hår, men ikke tør fordi ingen andre gutter har det. Jenta som går på skole i Båtsfjord som gjerne vil fortelle alle at hun er forelska i en jente, men ikke tør fordi det er et tabubelagt tema i byen hennes. Og sist men ikke minst, gutten som bor i hjembygda si som holder på hemmeligheten om at han egentlig liker gutter, men ikke tør fordi alle andre guttene i klassen liker jenter.

Da jeg var 15 år, gikk i 10.klasse på skolen i Vestre Jakobselv, kom jeg ut av skapet. Uredd og klar for å møte nye utfordringer i livet mitt. Jeg hadde brukt mange år på å innse at jeg var født som homofil og jeg bare måtte tørre å være den jeg ville være. Mange år tok det før jeg turte å si det offentlig. Og når jeg faktisk hadde kommet ut, skjønte jeg at det var ikke slik det skulle være. Jeg er bare glad at jeg klarte å bli tøff nok til å stå i mot presset med å komme ut av skapet og håper fler og fler tør å være den man vil være.

Jeg bruker hjembygda mi som et eksempel, som kan sammenlignes med mange andre små plasser i Finnmark, når jeg nå skal sette denne saken litt på spissen.  Hvordan hadde folk reagert hvis det kom en transseksuell person gående inn i butikken? Kan dere se for dere denne situasjonen? Spør deg seg helt ærlig, hvordan hadde du reagert?
Du skal være rimelig tøff hvis du hadde turt å gjøre dette på en så liten plass hvor alle kjenner alle. Og jeg tror ikke du innser hvor tøft det er før du har vært i en slik situasjon tidligere i livet ditt. Alle ser på deg, folk snakker bak ryggen din. Og hvorfor hadde folk flest gjort nettopp det? Jo, fordi de er ikke vant til at dette skjer. Det er noe nytt og det er tabu å være noe som ikke alle andre er. Er du i Oslo eller andre store plasser i landet er dette mer normalt og om du er gutt å for eksempel vil gå med kjole, sminke, høyhælte sko, blir dette mer akseptert enn i Finnmark.

En liten hemmelighet om meg er at jeg fint kunne gått i høyhælte sko hvis jeg hadde turt. Men helt ærlig, er ikke dette noe jeg føler at jeg tør når jeg er hjemme i Finnmark. Nettopp fordi jeg føler at det ikke er akseptabelt med gutter i høyhælte sko.

Hvis det er noe jeg tror de fleste ønsker, er det et inkluderende samfunn å leve i. Å vite at man blir akseptert for den man er, uansett hva. Slik føler jeg ikke at det er i Finnmark. Folk flest er ikke åpne nok for det som er normalt i mange andre plasser i landet vårt. Her har Finnmark mye å gå på! Det er ikke uten grunn at det er få åpne homofile i Finnmark, det er fordi det er vanskelig å komme ut i et så lukket samfunn det er i dette fylket. Jeg har vært igjennom det selv og vet at det er hardt. Vi må skjerpe oss på det å være åpen mot folk som er forskjellige enn det som er stereotypen i samfunnet.

image2

Det er ikke enkelt og få forstår nok ikke virkeligheten av å gå igjennom dette. Og det blir ikke enklere av at det ikke jobbes med saken. Det må mer inn i barnehagen, barneskolen om hvordan slike situasjoner er og at det er normalt. Det må snakkes om med barna og ungdommene og det må inkluderes i samfunnet. Egentlig burde det ikke være slik at man må komme ´ut´ av skapet. Det burde heller være at det bare er naturlig uansett hvem du elsker.

Vi må snakke til våre barn, vise den kommende generasjonen at dette er helt normalt. Det er normalt å være seg selv! Vi skal være et fylke som viser åpenhet om seksualiteter. I Finnmark skal man kunne være den man vil være uansett hvor du er i fylket vårt, det må vi klare å vise. Vær med på kampen om åpenhet og snakk om temaet! Vi blir ikke et åpnere samfunn uten at noen gjør noe med det.

Så kjære Finnmark, du som bor i Finnmark, Norge og alle andre interesserte. Vi lever i 2015. Slutt å vær fordomsfull mot det som er normalt for mange. Vi skal være åpne mot folk som ikke er født som den stereotypiske nordmannen.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *